Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Gerontoloji Bölümü ve OMÜ Vakfı Koleji iş birliği ile 1 Ekim Yaşlılara Saygı Günü kapsamında ‘Kuşaklararası Etkileşim’ etkinliği gerçekleştirildi.
Samsun Huzurevi ve Yaşlı Bakım Rehabilitasyon Merkezi’nde düzenlenen etkinlikte açılış konuşması Gerontoloji Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Esra Erdoğan tarafından yapıldı. Tanışma esnasında öğrenciler, yaşlı bireyler için yaptıkları sembolik resim kartlarını hediye ettiler.
Düzenlenen etkinlikte; Akademisyen ve öğrencilerin katılımıyla tedavi ve bakım hizmeti alan yaşlı bireyler ziyaret edildi.
Uygulama ve Araştırma Merkezleri Koordinatörlüğünden Doç. Dr. Belgin Bal İncebacak tarafından OMÜ Koleji öğrencileri ve OMÜ Lisans öğrencilerinin de katkılarıyla yaşlılar için yaratıcı drama etkinliği düzenlendi. Programın devamında ise Arte Stüdyo Sanat Atölyesi’den resim bölümü yüksek lisans öğrencileri, Konuşan Eller Öğrenci Topluluğu, İşitme ve Denge Topluluğu’nun öğrencilerinin desteği ile yaşlı bireyler ve çocuklar bez çanta boyama etkinliği gerçekleştirdi.
“Kuşaklararası etkileşimli programlara katılım sosyal izolasyonu azaltmaktadır”
Etkinlik hakkında değerlendirmelerde bulunan Gerontoloji Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Esra Erdoğan, “Yaşlılık dönemi emeklilik ile başlayabilmektedir. Emeklilik ile kişi statü kaybetmekte kendisini değersiz ve işe yaramaz hissedebilmektedir. Yaşlılar hayatın içinde aktif olarak ne kadar var olursa hem psikolojik, hem fizyolojik, hem de zihinsel açıdan sağlıklı bir yaşlanma süreci geçirmiş olacaklardır. Literatürde, olumlu sosyal ağların yaşlıların bilişsel gerilemesine karşı koruyucu olabileceği ortaya koyulmuştur. Kuşaklararası etkileşimli programlara katılım sosyal izolasyonu azaltmaktadır. Bu tarz etkinlikler yaşlı yetişkinlerin aidiyet duygusunu, benlik saygısını ve esenliğini artırıyor. Aynı zamanda çocukların ve genç katılımcıların hem sosyal hem de duygusal becerilerini geliştirmektedir.” ifadelerini kullandı.
“Yaşlı bireylerimizi görünür kılmak için toplumsal farkındalık etkinlikleri yapmaya devam edeceğiz”
Etkinliğin yaşlı bireyler ve çocuklar arasındaki kuşak çatışmasından ortaya çıkan ön yargıları gidermek için düzenlendiğini söyleyen Erdoğan, “Yaşlı bireylerin yaşam deneyimleri ve çocukların yaşam enerjisini ortak payda da birleştirerek yeni bir enerji alanı oluşturmak istedik. Sanatın, müziğin, sohbetin, boyamanın, şarkı ve türkünün yer aldığı bol etkileşimli bir çalışma gerçekleştirildik. Gelecek nesillere kültürel değerlerimiz olan yaşlılarımızın bizler için bilgelik kaynağı olduğunu hatırlatmak istedik. Gerontoloji bölümü olarak kuşaklararası etkileşimi arttırmak, yaşlı bireylerimizin aktif ve sağlıklı yaşlanmasını sağlamak için elimizden geleni yapıyoruz. Kültürümüzün önemli bir değeri olan yaşlı bireylerimizi görünür kılmak için toplumsal farkındalık etkinlikleri yapmaya devam edeceğiz.” dedi.